Wulfs 8c repeterad – ny svår boulder av Puman

Hannes Puman på sitt nya knallhårda problem Skir i Lackarebäck. Linjen har länge varit ett öppet projekt. Graden är inte bestämd ännu. Foto: Timo Kero

Sändartåget på västkusten fortsätter. Stefan Wulfs nya 8c har nu repeterats av Hannes Puman och Aleksej Jaruta.

En fantastisk led, säger Hannes.

Förstabestigningen av The way of the Postman (8c) vid Tullboden i Bohuslän gjordes av Stefan Wulf i april och sedan dess verkar det nästan ha varit kö på leden. Både Hannes Puman och Aleksej Jaruta har repeterat den och Sebastian Blyckert lär vara nära.

Hannes klättrar Bregottfabriken på Svaneberget i Bohuslän. Foto: Stefan Droguet

Den är superbra. Klippan är väldigt fin och ligger på ett fint ställe. Leden går längs arêten hela vägen och det är lite ovanligt, man får verkligen klättra på arêten, säger Hannes Puman.

Under våren har han klättrat mycket utomhus, en följd av att IFSC ställde in alla tävlingar på grund av pandemin.

Det var tråkigt, men det har varit bra ändå och rätt så skönt. Nu har jag bara tränat och klättrat ute och det har varit fint väder. Ett tag tvingades jag plugga väldigt mycket. Jag hade ett par tentor att göra som jag egentligen inte skulle ha gjort eftersom de låg på tävlingsdagar, säger han.

På Svanvik gjorde han Barbro (8b+) och Jesus Christ Superstar (8b). På Hylteberget flashade han Pirayaklubben (8b).

I Lexby har Hannes satt upp flera nyturer – en bultad och tre kilsäkrade. Och på Svaneberget flashade han handjamsprickan Bregottfabriken (svensk grad 8 eller 7b+).

Jag är väldigt nöjd med Bregottfabriken. Jag hade testat en annan Johan Svensson-spricka innan och kunde knappt ta mig till toppen på den. Bregottfabriken hade jag hört mycket om, det var kul att få flasha den. Den har ett jamkrux och jag är inte jättebra på att jamma.

På tal om svåra kilturer så har Sebastian Blyckert rivit av den R-klassade Dr Snuggles (svensk grad 9 eller 8b) på Häller, se film från hans Instagram längre ned. Dr Snuggles sattes upp av Erik Heyman för tio år sedan och har inte fått särskilt många repetitioner.

Innan vi går över till boulders kan vi också berätta att Aleksej Jaruta har satt Leroy (8b+) i Ingalsröd, som även kallas Granitgrottan.

Aleksej Jaruta gör Leroy (8b+) i Ingalsröd. Foto: Daniela Ebler

På bouldersidan har Markus Gillberg gjort 8B-lågstarten på Livet är en fest i Tolered och Verkstadsägarjävel (8A+) i Nylöse. Tillsammans med Hannes Puman har han även satt de tre högbollarna på Häller som förstabestegs av Benjamin Linné Ryn 2016.

Hannes, som beskriver linjerna som ”ganska höga, ganska läskiga, ganska svåra”, har även gjort Supermongo (7C) i Sandsjöbacka på första försöket, något som han haft i tankarna i många år.

Jag såg Dylan Smith flasha den i filmen Swedish Meatballs och tänkte att ”den ska jag också flasha”. Skönt att jag gjorde det också!

Men den kanske största bedriften var när Hannes den 22 april tog sig upp för ett gammalt projekt i Lackarebäck. Han har jobbat på den flera gånger de senaste åren och bara en vecka innan förstabestigningen lyckades han göra alla moves.

Namnet är numera ”Skir” och graden är ännu inte definierad, men enligt Hannes är problemet förmodligen ett av de svåraste på hela västkusten. Vilket också innebär ett av de svåraste problemen i Sverige.

https://www.instagram.com/p/B-2VTrHDQbx/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Filmen nedan (foto Timo Kero): Hannes Puman klättrar Magnus Lindstedts klassiska highball Mongomatic i Sandsjöbacka. Graden är lite omtvistad, från 7B+ till 8A beroende på vem man frågar.