Meteornedslag, chippad 9c och dunkalsonger

En meteor slår ned på Ben Nevis, högteknologiska glasögon med säkringsbeta, bröllopskläder i Gore-Tex och en ny 8.000-meterstopp hittad i Indien. Det var ingen hejd på aprilskämten i klättervärlden i år.
Norsk Klatring går ut på Facebook med det chockerande beskedet att någon har chippat världens svåraste led, Silence (9c) i Flatanger, som tyvärr inte längre håller graden. Enligt Norsk Klatrings källor är Adam Ondra på väg till Norge för att ”skulptera om” greppen och återställa leden.
Black Diamond och Alex Honnold har slagit till med aprilskämt förut. Det här året berättar BD om sin nya produkt: en spatel att äta med, specialanpassad efter Honnolds kropp och framtagen bland annat genom 3D-scanning av den världsberömde klättrarens huvud.

Sajten 4play rapporterar från Indien att den framstående alpinisten Aditya Bikram Pande har hittat en hittills okänd 8.000-meterstopp. Den exakta höjden är inte fastställd ännu, men berget kan vara högre än Mount Everest.

Foto: Beal
Bight Gear lanserar sina nya dunkalsonger Sweatbox Alpine Down Briefs, en lättviktskalsong som håller kronjuvelerna varma i alla väder. En damvariant ska lanseras inom kort.
Beal har också en ny produkt: en revolutionerande skruvkarbin med en grind på vardera sidan. Perfekt!
Problemet med att välja rätt säkring är löst. Furnace Industries har tagit fram sina efterlängtade tradglasögon. Klättraren kan titta på leden och få uppgift om exakt vilka kilar och kammar som behövs.
Och för den som vill gifta sig i vildmarken erbjuder Kathmandu en bröllopsklänning i Gore-Tex som står emot vind och regn och enkelt kan packas ned i ryggsäcken.

Värsta skämtaren av alla var nog ändå UK climbing, som publicerade inte mindre än två aprilskämt på samma dag. Dave MacLeod berättar att en metor har slagit ned på Ben Nevis och förstört vindskyddet på toppen.
Vidare ska en av Oscarsstatyetterna som filmen Free Solo belönades med under två veckor placeras på kruxrepan på leden Freerider i Yosemite så att klättrare kan ta selfies tillsammans med det åtråvärda priset.