Malmö KK:s nya klättervägg gav fler medlemmar

Gamla repväggen till vänster och den nya till höger. Foto: Lars Bjurén
Malmö Klätterklubb har byggt ut sin klättervägg i Kombihallen och har nu dubbelt så mycket väggyta.
– Vi har fått fler medlemmar och gladare medlemmar, säger klubbens ordförande Lars Bjurén.
Malmö KK har haft sin klättervägg i Kombihallen på Stadionområdet sedan 1993 och hyr lokalerna av kommunen. I hallen finns en fotbollsplan med konstgräs som många andra klubbar i Malmö utnyttjar och som klättrarna måste samsas med.
Under åren har klubben kompletterat den höga väggen med ett par boulderväggar, annars har den varit oförändrad sedan den byggdes.
För 15 år sedan började klubben spara pengar med sikte på en ny lokal. Men för några år sedan började klubben fundera över om inte pengarna skulle investeras i den befintliga hallen i stället.
Foto: Lars Bjurén
Först bestämde man att genomföra en första etapp med ombyggnad av entrén och en ny boulderdel i två våningar. Denna byggdes med lokala snickare och mycket idéella insatser och blev klar under 2016.

Därefter började planeringen av etapp 2 – en ny repvägg. Klubben fick god hjälp av Halmstads Klätterklubb, som tipsade om väggbyggaren Versys i Tyskland.
Versys monterade den nya väggen strax före jul 2017 och i slutet av januari hade klubben en invigning med en öppen tävling då Malmöklättrarna kunde bekanta sig med klubbens tillökning.
– Väggen har verkligen överträffat våra förväntningar. Nu har vi plats för fler aktiva i lokalen och kan på ett bättre sätt ge våra barn och ungdomar möjlighet till att träna. Effekterna kan redan märkas med ett ökat intresse för att komma till oss och träna, säger Lars Bjurén.
De nya väggarna hade nog aldrig blivit verklighet utan klubbens imponerande spariver. Totalt kostade ombyggnaden ungefär 1,7 miljoner kronor. Malmö KK fick 400.000 kr i anläggningsstöd från Riksidrottsförbundet, resten har klubben betalat ur egen ficka.