Hannes Puman gör flera 8B i USA

Hannes klättrar Top Notch (8B) i Rocky Mountain National Park. Foto: Thilo Schröter
Hannes Puman är en av flera svenskar som tickat svåra leder och problem den senaste månaden. I USA gjorde han inte mindre än fyra 8B-boulders.

Hannes åkte till USA i början av juni. Planen var att delta i en världscuptävling i bouldering i Vail den 9 juni och samtidigt hinna med lite klättring utomhus.
– Jag var där med Thilo Schröter från Norge och Björn Lisager från Danmark. Vi bodde i Denver för det mesta. Först tränade vi inför tävlingen i Vail och efter tävlingen bouldrade vi på olika ställen runtom i Colorado. Om man åkte upp på lite höjd var förhållandena bra, det var jättemycket snö kvar, berättar Hannes.
Resultaten lät inte vänta på sig. Hannes gjorde bland annat fyra 8B: Bear Toss, Top Notch och Don´t get too greedy i Rocky Mountain National Park samt Sunseeker i Mount Evans.
När Bergsport.se når Hannes har han precis rest från USA till friluftsmässan i tyska Friedrichshafen, som han besöker tillsammans med landslagskompisen Kajsa Rosén och klättraren/klätterentreprenören Erik Massih.
Kajsa Rosén på Odd Fellows (8c) i Frankenjura. Foto: Erik Massih
Dagarna före mässan tillbringade Kajsa och Erik i Frankenjura, de körde ned från Sverige i Eriks husbil. Senare anslöt de duktiga klättrarna Kristoffer Lindbäck och Martin Leidebrant, som dock valde klassiskt klätterboende. Det vill säga tält.
Kajsa gjorde bland annat Odd Fellows (8c) och Schnulleralarm (8b), så det är verkligen inget fel på utomhusformen.
På den grekiska ön Kalymnos har Patrik Landberg sänt Gaia (8b) efter att ha kämpat med leden otaliga gånger sedan i december.
– Jag kände mig som ett barn som får ta fram cykeln den första snöfria dagen på året, säger en glad Patrik.
Han flyttade till klätterparadiset Kalymnos tillsammans med flickvännen Helena Rutström för två år sedan.
– Jag trivs som fisken i sjön! Vi har inga jobb här ännu, men vi har precis renoverat klart en gäststuga som vi kommer att hyra ut och som kommer bli en del av våran försörjning. Sedan har vi ett stort trädgårdsland som förhoppningsvis kommer att dra in lite pengar i slutändan, säger han.
Till sist kan vi nämna att Emil Abrahamsson har gjort Breaking the law (8b) på Örnberget i Stockholm och att Kalle Olsson har gjort en variant på leden som han kallar Kalles kaviar (8b).
Patrik Landberg på Gaia (8b) på Kalymnos. Foto: Klara Steinwender, http://www.jaro-art.com/