Nordiskt träningsläger i Göteborg

Minna Almkvist satsar inför nästa flytt. Foto: Mattias Hammar
Hur är det att klättra en semifinal i boulder-världscupen? Det fick deltagarna öva på förra helgen vid ett nordiskt träningsläger i Göteborg.
Träningslägret arrangerades av Västkustens Sport-klätterklubb (VSKK) och hölls på Klätterlabbet.
Några av Sveriges, Finlands och Danmarks bästa tävlingsklättrare deltog. Ledare och ansvarig för problembygget var frans-mannen Tonde Katiyo, som har meriter som boulder-byggare i världscupen. Dessutom var den belgiskan Chloe Caulier, som var finalist i bouldervärldscupen 2016, inbjuden.
– Det var fantastiskt givande och jag är riktigt imponerad av lägret, säger Katrin Amann från Eskilstuna.
Meningen med lägret var att förbereda klättrarna inför kommande tävlingssäsong. Fokus låg på mental träning, taktik och förberedelser inför tävlingar.
Deltagarna fick först göra en cirkel om tre problem. De hade två minuter på sig, men fick bara ett försök. Syftet var att träna på att göra bättre ”förstapress”. Därefter fick de göra en simulerad semifinal med fyra problem, fem minuter på varje problem och obegränsat antal försök. Problemen var svåra och spektakulära, precis som det brukar vara på en världscup.
–  Tonde samlade oss varje gång vi hade gått igenom cirklarna, pratade om vad vi kunde förbättra och tipsade om hur man bör tänka under en världscup. När man kör en boulder kan man ibland känna en viss hopplöshet, man kanske tar bonusgreppet men känner att resten är omöjligt. Ibland är det inte värt att ge allt utan bättre att spara energin till nästa problem, berättar Katrin.
För att utvecklas som tävlingsklättrare är det nödvändigt att träna specifikt på att tävla, menar hon.
–  En bouldertävling är en väldigt speciell och onaturlig situation jämfört med annan klättring. Man värmer upp längre och mer genomtänkt, sedan blir man utkastad till ett problem man aldrig har sett förut. Tiden tickar, man är nervös och har ingen att prata med. Man måste fundera ut hur man ska lösa problemet här och nu.
Från Sverige deltog Hannes Platon, Minna Almkvist, Kajsa Rosén, Fredrik Serlachius, Samuel Wingårdh, Hannes Puman, Stella Plantin, Katrin Amann, Kristoffer Lindbäck, Olof Morsing och Markus Gillberg.
Från Finland och Danmark deltog bland andra de kända tävlingsklättrarna Anthony Gullsten, Anna Laitinen och Björn Lisager.
–  Jag vill tacka Björn Strömberg som var initiativtagare till träningslägret, Ewa Strömberg som fixade frukost och dricka och mycket annat, Klätterlabbet, fotograferna och alla som var med och byggde problemen. Att sedan vara i en miljö med synnerligen dedikerade klättrare inspirerar och driver fram oss alla. Vi jobbade som ett lag och genom att utbyta tankar, betor och kämparglöd hjälptes vi åt för att kunna besegra dessa hårda boulders, säger Katrin Amann.
De som byggde var Emmanuel Sanchez från Klätterlabbet, uppbackad av Klättercentrets Stefan Eklund, Joakim Berglund och Daniel Olausson.