Aleksej Jaruta gör ny 8B och repeterar Trainspotting

Aleksej Jaruta pressar på Bladerunner medan Hannes Puman spottar. Foto: Jesper Östlund
Aleksej Jaruta pressar på Bladerunner medan Hannes Puman spottar. Foto: Jesper Östlund
Västverige har fått en ny hård boulder. Aleksej Jaruta blev först att göra sittstarten till Bladerunner (8B).
Och inte nog med det – i dag repeterade han Trainspotting (8B+).

Bergsport.se berättade i går historien bakom Trainspotting, en av landets svåraste boulders.
Vid 12-tiden i dag satte Aleksej Jaruta problemet och blev därmed den förste att repetera den efter Alexander Megos. Han tillhör numera även den ytterst lilla skaran svenskar som gjort 8B+.
– Det känns fantastiskt, men det har inte riktigt fastnat i huvudet än. Trainspotting är det problem jag lagt mest tid på, jag körde mycket på den förra vintern. Nu hade jag lite ny beta sedan Megos gjorde den. Han använde ett steg som var längre ned, berättar en glad Aleksej.
Med vid väggen var bröderna Linné Ryn.
–Jag har kört på Trainspotting så mycket ensam så det var skönt att ha några vänner med sig!
Bladerunner ligger i Kullavik i Kungsbacka kommun. Ståstarten är 7C+ och sattes upp av Benjamin Linné Ryn tidigare i år. I slutet av november lyckades Aleksej göra sittstarten.
– Den lägger till ganska mycket, både svårighetsmässigt och kvalitetsmässigt. Problemet känns som en ”hel” linje. Jämfört med ståstarten ger sittstarten ganska många extra flytt, den är någonting för sig, säger Aleksej.
– Jag är inte hundra på graden, när man gör en FA så är det alltid lite svårare mentalt och det tar längre tid att hitta lösningar. Men jag gjorde några 8B i Schweiz i somras och den här känns svårare.
Bladerunner sittstart är det tredje problemet med graden 8B i Göteborgsregionen. Vid Tolered finns Ambivalens och lågstarten på Livet är en fest.
Aleksej Jaruta har sänt mängder av boulders och leder under 2016. I helgen besökte han Hultastenen i Skåne och gjorde sittstarten till Benchmark 7B+, som sattes upp av franske klättraren Tony Lamiche och som trots namnet är 8A+.
– Jag har också klättrat mycket trad i år. I slutet av september gjorde jag Electric Avenue (8a eller 9-) på Skälefjäll. Den är fantastisk, säger Aleksej.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bladerunner ligger i Kullavik i Kungsbacka kommun. Ståstarten är 7C+ och sattes upp av Benjamin Linné Ryn tidigare i år. I slutet av november lyckades Aleksej göra sittstarten.
– Den lägger till ganska mycket, både svårighetsmässigt och kvalitetsmässigt. Problemet känns som en ”hel” linje. Jämfört med ståstarten ger sittstarten ganska många extra flytt, den är någonting för sig, säger Aleksej.
– Jag är inte hundra på graden, när man gör en FA så är det alltid lite svårare mentalt och det tar längre tid att hitta lösningar. Men jag gjorde några 8B i Schweiz i somras och den här känns svårare.
Bladerunner sittstart är det tredje 8B-problemet i Göteborgsregionen. Vid Tolered finns Ambivalens och lågstarten på Livet är en fest. Det svåraste problemet är dock Trainspotting (8B+) i Partille som Bergsport.se rapporterade om i går.
Vid 12-tiden i dag satte Aleksej Jaruta Trainspotting och blev därmed den förste att repetera problemet efter Alexander Megos.
– Det känns fantastiskt, men det har inte riktigt fastnat i huvudet än. Trainspotting är det problem jag lagt mest tid på, jag körde mycket på den förra vintern. Nu hade jag lite ny beta sedan Megos gjorde den. Han använde ett steg som var längre ned, berättar en glad Aleksej.
Med vid väggen i dag var bröderna Linné Ryn.
–Jag har kört på Trainspotting så mycket ensam så det var skönt att ha några vänner med sig!
Aleksej Jaruta har sänt mängder av boulders och leder under 2016. I helgen besökte han Hultastenen i Skåne och gjorde sittstarten till Benchmark 7B+, som sattes upp av franske klättraren Tony Lamiche och som trots namnet är 8A+.
– Jag har också klättrat mycket trad i år. I slutet av september gjorde jag Electric Avenue (8a) på Skälefjäll. Den är fantastisk, säger Aleksej.