Grandelius gör 9a i Schweiz

Erik Grandelius på Cabane au Canada.
Erik Grandelius på Cabane au Canada.
Erik Grandelius har gjort sin första 9a, den kända Cabane au Canada i schweiziska Rawyl. Han har även on-sightat två 8b.
– Jag känner att jag har nått ett djupare fokus i min klättring, säger han.

Skånepågen Erik verkar vara i toppform. Hans prestationer, såväl på kil som bult, avlöser varandra. Nyligen besökte han Rawyl i Schweiz och fick på några dagar ihop denna ticklist:

  • Cabane au Canada (9a), redpoint
  • Stop Sika (8c), redpoint, andra försöket
  • Paradis artificiel (8c), redpoint, andra försöket
  • Disneyland (8b), on-sight
  • Dégout et des couleurs (8a+), flash

Erik Grandelius besökte även området Gastlosen, där han on-sightade Le paradoxe (8b) och A l´ombre du baobab (8a+).
– Vi spenderade två veckor i Schweiz. Fösta dagen märkte jag att jag var i god form då jag till min förvåning var väldigt nära att sighta en 8c, Paradis articifiel, som jag sedan gick i nästa försök, berättar han för Bergsport.se.
Cabane au Canada är en 40 meter lång, överhängande och crimpig led med hyfsade vilor mellan de hårda kruxen. 2013 blev Adam Ondra uppmärksammad sedan han gjort leden on-sight och därmed blev den andre klättraren i världen (efter Alexander Megos) att sätta en 9a ”på blick”.

Det tog Erik Grandelius tre dagar och sex försök att sätta Cabane au Canada, hans första 9a.
Det tog Erik Grandelius tre dagar och sex försök att sätta Cabane au Canada, hans första 9a.
– Jag prövade en del på Cabane sedan blev det för varmt, även om det är på ca 2.000 meters höjd, så vi drog till Gastlosen. Efter en vecka kom vi tillbaka till Rawyl och då gick jag den första dagen på andra försöket. Sammanlagt sex försök under tre dagar.
Erik  Grandelius berättar att han nått ett djupare fokus i klättringen och har en teori om orsaken:
– Jag kom in i ett närmast meditativt tillstånd varje gång jag knöt in mig, även på uppvärmningsleder. Under resan läste jag Glaspärlespelet av Herman Hesse och boken gjorde ett stort intryck på mig, framförallt den andliga diciplinen och den strikt hierarkiska organisationen i det fiktiva Kastilien.
Bland andra svenska prestationer den senaste tiden  bör nämnas att Oscar Krumlinde har redpointat Breaking the law (8b) och Help me out (8a+) på Örnberget utanför Stockholm.
Johan Luhr berättar att han hade en av sina bästa klätterdagar någonsin den 29 augusti då han gjorde Stairway to heaven (8a+), Stairway to heaven light (8a+) och I´ll be back (8a) på Örnberget.