Utvecklingsplan för klättrare del 5

Foto Johanna Wernqvist
Foto Johanna Wernqvist
Elitklättrare kan använda testerna som ett sätt att mäta resultat av ett visst träningsupplägg, genom att jämföra en viss parameter, som uthållighet, före och efter en träningsperiod. Testerna visar inte hur bra klättraren är på att klättra, utan hur bra en elitklättrande kropp presterar på de enskilda parametrarna. Samtidigt kan tester i en laboratoriemiljö generera flera andra positiva effekter, mentalt sett, då det upplevs som kul att jämföra sig över tid.
pdf Utvecklingsplan för klättrare del 5

Om författarna

Anna Wänerhag är legitimerad sjukgymnast och ledamot i Klätterförbundets medicinska kommitté.
Anna Lundeberg är legitimerad naprapat och M.Sc., Certified Sportsmedicine Therapist.

Om artikelserien

Här hittar du hela utvecklingsplanen.